Τι είναι η διπλοκαλωδίωση;

Τι είναι η διπλοκαλωδίωση; image

Τα ηχεία κανονικά συνδέονται μέσω καλωδίου δυο αγωγών, δηλαδή έναν αγωγό για το θετικό σήμα και έναν αγωγό για αρνητικό σήμα. Παρ’ όλα αυτά, επειδή τα ηχεία καταναλώνουν ευρέως μεταβαλλόμενα ρεύματα στα μπάσα, μεσαία κα πρίμα είναι συνήθως προς όφελος η σύνδεση με χωριστά - κατά προτίμηση εξειδικευμένα – καλώδια στις αντίστοιχες θέσεις του ηχείου. Μ’ αυτό το τρόπο, το καταναλούμενο ρεύμα διανέμεται κατά μήκος της διπλάσιας διατομής και το καλώδιο με το ρεύμα που προορίζεται για τις ευαίσθητες υψηλές συχνότητες δεν αναγκάζεται να μεταφέρει ταυτόχρονα ρεύμα για το «διψασμένο» για ισχύ μεγάφωνο των χαμηλών.
Το αποτέλεσμα είναι μια ακουστά καθαρότερη αναπαραγωγή της μουσικής με μεγαλύτερη ακρίβεια στην αναπνοή και βάθος της στερεοφωνικής εικόνας. 

Η διπλοκαλωδίωση μας επιτρέπει επίσης να επιλέξουμε χοντρότερο καλώδιο με καλή αγωγιμότητα για τα χαμηλά, με ταυτόχρονη πλεονεκτική επιλογή λεπτότερου καλωδίου για υψηλές συχνότητες: η εμπειρία μας έδειξε ότι λεπτότερα καλώδια προσδίδουν μια πιο απαλή, πιο «απελευθερωμένη» αναπαραγωγή των ευαίσθητων ανώτερων συχνοτήτων της μουσικής. 

Αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε την δυνατότητα διπλοκαλοδιοσης των ηχείων σας , τότε πρέπει να αφαιρέσετε τους επίχρυσους βραχυκυκλωτήρες που ενώνουν τους ακροδέκτες σε ζεύγη. Μετά πρέπει να συνδέσετε τα δυο ζεύγη καλωδίων (ή τέσσερα μονά καλώδια) με τους αντιστοίχους ακροδέκτες: τους ακροδέκτες των πρίμων στο επάνω μέρος και των μπάσων στο κάτω μέρος. 

Αν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε την δυνατότητα διπλωκαλωδίωσης, αφήστε τους επίχρυσους βραχυκυκλωτηρες στην θέση τους και συνδέστε τα καλώδια στο κάτω ζεύγος των ακροδεκτών.